Natječajem se potiču ulaganja u modernizaciju kapaciteta i digitalne tehnologije radi jačanja konkurentnosti i razvoja ruralnog gospodarstva.
ROK ZA PRIJAVU
Od 19.9.2025. do 20.11.2025. godine u 12:00 sati.
RASPOLOŽIVI IZNOS I INTENZITET POTPORE
Ukupni budžet: 70 milijuna EUR i to:
sektor prerade mesa i mlijeka: 40 milijuna EUR
sektor prerade voća i povrća: 30 milijuna EUR
Iznos potpore po projektu
od 15.000 EUR do 3 milijuna EUR
do 200.000 EUR za početnike
zbroj vrijednosti, tri najveća godišnja prometa u razdoblju od pet godina koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu, je manji od iznosa od 200.000 EUR,
korisnici nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga
korisnici su obveznici vođenja poslovnih knjiga ali ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu
Intenzitet potpore:
do 50% ukupno prihvatljivih troškova projekta osnovno
do 80% za mlade poljoprivrednike
do 85% za mikro poljoprivredna gospodarstva, ekonomske veličine od 3.000 € do 15.000 €
TKO SE MOŽE PRIJAVITI?
Fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda
Moraju biti registrirane za djelatnost prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU
Prerada mora biti osnovna ili jedna od registriranih djelatnosti
Poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika
Moraju biti upisani najmanje 1 godinu prije podnošenja prijave
Do kraja provedbe projekta moraju se registrirati za preradu proizvoda iz Priloga I.
Proizvođačke organizacije priznate prema posebnim propisima
Moraju biti registrirane za preradu najkasnije do završetka projekta
Mladi poljoprivrednici
mogu biti upisani u Upisnik poljoprivrednika kraće od godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva,
uvjet da su registrirani za preradu proizvoda iz Priloga I. najkasnije do završetka projekta.
Proizvođačke organizacije
priznate sukladno posebnim propisima, prihvatljive su ako se najkasnije do kraja provedbe projekta registriraju za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU.
UVJETI PRIHVATLJIVOSTI KORISNIKA
1. Pravne osobe
Moraju imati najmanje jednog zaposlenika prema satima rada u godišnjem financijskom izvještaju za zadnje odobreno razdoblje.
Ako nisu registrirane za preradu, ali su upisane u Upisnik poljoprivrednika min. godinu dana, i ako je odgovorna osoba mladi poljoprivrednik koji traži uvećanje potpore → moraju imati najmanje jednu zaposlenu osobu u trenutku podnošenja zahtjeva.
2. Fizičke osobe
Moraju biti upisane u Registar poreznih obveznika najmanje godinu dana.
Iznimka: Mladi poljoprivrednici fizičke osobe koji nisu registrirani za preradu, ali traže uvećanje potpore → mogu biti upisani kraće od godinu dana.
3. Dokaz stručnosti (za mlade poljoprivrednike koji nisu registrirani za preradu)
Nositelj/odgovorna osoba mora imati:
najmanje srednju školu ili fakultet agronomske, prehrambeno-tehnološke ili veterinarske struke
ili najmanje 2 godine radnog iskustva u poljoprivredi/preradi
i potvrdu o završenom strukovnom obrazovanju/osposobljavanju iz relevantnog područja
4. Financijska pouzdanost
Korisnik ne smije biti u blokadi više od 30 dana u proteklih 6 mjeseci
Ne smije biti u kontinuiranoj blokadi više od 15 dana
U trenutku ishođenja BON2/SOL2 mora biti bez blokade
Tko nije prihvatljiv
Korisnici obveznici javne nabave (npr. javne ustanove, jedinice lokalne samouprave)
Subjekti koji ne mogu dokazati da će rezultat prerade biti proizvod iz Priloga I.
Oni koji ne zadovolje minimalne uvjete poslovanja, registracije ili dokumentacije
DODATNI UVJETI ZA UVEĆANJE INTENZITETA POTPORE (mladi poljoprivrednici)
Fizička osoba: mora plaćati doprinose isključivo po osnovi samostalne djelatnosti (poljoprivreda/obrt kao glavno zanimanje)
Pravna osoba: mladi poljoprivrednik mora biti zaposlen kao odgovorna osoba u toj pravnoj osobi
PRIHVATLJIVOST ULAGANJA
Ulaganja se moraju odnositi na preradu proizvoda iz Priloga I. → projekt mora biti usmjeren na preradu poljoprivrednih proizvoda koji su obuhvaćeni Prilogom I. Ugovora o EU.
Rezultat prerade mora biti proizvod iz Priloga I. → krajnji proizvod ne smije izgubiti status poljoprivrednog proizvoda.
Objekt mora biti registriran za preradu tih proizvoda → najkasnije do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, objekt mora biti upisan u odgovarajuće registre (ovisno o vrsti hrane: životinjskog ili neživotinjskog porijekla).
PRIHVATLJIVI TROŠKOVI
1. Opći troškovi
Prihvatljivi do 10 % ukupno prihvatljivih troškova projekta, uključuju:
troškovi pripreme poslovnog plana ▸ do 2 % ukupno prihvatljivih troškova (bez općih), max. 5.000 EUR
troškovi pripreme dokumentacije i/ili provedbe projekta ▸ uključujući provedbu postupaka nabave ▸ do 2 % ukupno prihvatljivih troškova (bez općih), max. 10.000 EUR
troškovi projektno-tehničke dokumentacije, geodetskih podloga, elaborata i nadzora ▸ prihvatljivi u iznosu koji čini razliku do gornje granice od 10 %
2. Nematerijalni troškovi
kupnja ili razvoj računalnih programa
kupnja prava na patente i licence
autorska prava
robni žigovi
ostali nematerijalni troškovi povezani s materijalnim ulaganjem
3. Materijalni troškovi
Prihvatljivi su ako se odnose na preradu proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU:
a) Građenje i/ili opremanje objekata za preradu:
mlijeka, mesa, voća, povrća, grožđa (osim vina), maslina, žitarica, uljarica, industrijskog bilja, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja, cvijeća, gljiva
b) Građenje i/ili opremanje objekata za preradu drugih proizvoda iz Priloga I.
koji nisu obuhvaćeni točkom a), ali su poljoprivredni proizvodi
c) Građenje i/ili opremanje centara za sakupljanje i preradu otpada, ostataka i nusproizvoda iz poljoprivrede
d) Građenje i/ili opremanje ostalih gospodarskih objekata i upravnih prostorija s pripadajućim sadržajima, opremom i infrastrukturom
ako su u funkciji prerade
e) Građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih prerađenih proizvoda
kušaonice su isključene
f) Građenje i/ili opremanje objekata za obradu otpadnih voda, filtraciju zraka, rashladni sustavi
g) Kupnja gospodarskih vozila, strojeva i opreme
h) Građenje i/ili opremanje laboratorija na gospodarstvu za vlastite potrebe
i) Kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta do 10% ukupno prihvatljivih troškova projekta
Ograničenja
Projekt nije prihvatljiv ako troškovi iz točaka d), e), g) i h) čine više od 50 % ukupno prihvatljivih troškova (bez općih troškova).
Troškovi vezani uz obnovljive izvore energije nisu prihvatljivi
KRITERIJI ODABIRA
veličina poljoprivrednog gospodarstva (mikro, malo, srednje, veliko poduzeće)
sektor ulaganja
sustavi kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
indeks razvijenosti JLS-a (prema mjerstu ulaganja)
utjecaj ulaganja na okoliš
prijašnje dodjele i korištenje potpore (iz Podmjere 4.2 ili iz ove Intervencije)
Rbr. | KRITERIJI ODABIRA | Bodovi |
1. | Veličina poduzeća/broj članova zadruge ili proizvođačke organizacije | Max. 15 |
1.1 | malo poduzeće/zadruga ili proizvođačka organizacija sa više od 30 članova | 15 |
1.2 | srednje poduzeće/zadruga ili proizvođačka organizacija sa 16 - 30 članova | 14 |
1.3 | mikro poduzeće/zadruga ili proizvođačka organizacija sa 7 - 15 članova | 13 |
1.4 | veliko poduzeće | 12 |
2. | Postojeća proizvodnja korisnika | Max. 10 |
2.1 | korisnik se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom koja je predmet ulaganja | 10 |
2.2 | korisnik je registriran za preradu koja je predmet ulaganja | 8 |
3. | Vrsta ulaganja | Max. 5 |
3.1 | izgradnja novog (sa ili bez opremanja)/rekonstrukcija postojećeg (sa ili bez opremanja) objekta prerade | 5 |
3.2 | opremanje postojećeg objekta prerade | 3 |
4. | Sustavi kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda | Max. 3 |
4.1 | proizvođač ili subjekt u lancu proizvodnje proizvoda s oznakom ZOI/ZOZP ili s oznakom „Dokazana kvaliteta“ | 3 |
5. | Područja s ograničenjima | Max. 3 |
5.1 | objekt/i za preradu koji je/su predmet ulaganja je/su na otocima | 3 |
6. | Utjecaj ulaganja na okoliš | Max. 3 |
6.1 | korisnik je ekološki proizvođač/prerađivač | 3 |
7. | Korisnik potpore za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda | Max. 3 |
7.1 | korisniku nije dodijeljena potpora u sklopu Podmjere 4.2. iz PRR-a i/ili iz ove intervencije | 3 |
Maksimalni broj bodova | 42 | |
Prag prolaznosti | 23 |